Peeter Võsa autorisaade Võsavinkel viib meid sel korral Hiiumaale Salinõmmele. Just Salinõmme on koht, kus kange hiiu mees Imre Kivi jääalust võrgupüüki harrastab. "Tihtilugu kuuleme lugisid sellest, et kala on Läänemerest otsa saanud, kuid Imre ja tema hea kamraad Hanno tõestasid meile meile hoopis vastupidist," tõdeb Võsa ning lisab, et ilmastikutingimused olid võttepäeval tõeliselt ekstreemsed.  "Tuul oli nii vali, et puhus meil ämbri minema, hea, et ise püsti jäin!"

 

Hiiumaale jõudes tervitavad Peetrit kalastushuviline Hanno Kask ja kohalik kalamees ning ettevõtja Imre Kivi. Hanno on Peetrile tuttav juba varasemast “Võsavinkli” saatest, kus nad koos Peipsi järvel kala püüdsid. Imre elab aga kalapüügist ja tunneb Hiiumaa veekogusid nagu oma kümmet sõrme.


Mehed suunduvad Salinõmme sadamasse, kust algab teekond jääle. Imre Kivi rõhutab, et Hiiumaal on kalapüük elustiil, millele pühendutakse suure innuga. Siiski nendib mees, et enamikule on see hobi, sest ainult kalapüügist elatuda on keeruline. Kivi sõnul on Hiiumaal umbes 50-60 aktiivset kalurit, kellest vaid kümmekond suudavad sellest ära elada.


Vaatamata tormisele tuulele ja vesisele jääle, saavad mehed oma võrgud edukalt merest välja tõmmata. Saak on rikkalik – võrkudest leiab peamiselt säinast aga ka hõbekokresid ja merinõela. Meri andis isegi kiiska, mida Hanno Kase sõnul ei osata sageli hinnata, kuid osutub uhhaa valmistamisel asendamatuks komponendiks. “Kui juba üks kiisk on uhhaas, siis on see väga maitsev! Slaavi maades on kiisk väga hinnatud, kiisa uhhaad loetakse lausa delikatessiks,” räägib Kask.


Suur saak tuli Peeter Võsale suureks üllatuseks, kuid kogenud kalameeste jaoks oli tegu keskmise püügiga. “Täna oli selline säina päev. Ütleme, et säinast oli kuskil 28 kilo, selline keskmiselt hea püük, minule see sobib,” tõdeb Kivi.


Sellega, et Eesti vetest on kala otsa saanud, mehed ei nõustu. Pigem leiavad nad, et edukale püügile tuleb kasuks õiged teadmised ja vajalikud oskused. “Kindlasti on terve rida mehi, kellega koos kalal käies peab ka see elutõde paika, et kala ei ole. Aga noh, inimesed, kes ikkagi teavad, mida nad teevad, siis nad ei panegi üldse oma võrke sellistesse kohtadesse, kust kala ei saa,” põrutab Kask pärast muljetavaldavat võrgutäit.

Saate teises pooles külastavad mehed üht erilist kohta, kus veel õigel kombel ja suurtes kogustes kala suitsutatakse. "Ei mingit suitsumaitselises keemias leotamist. Viis keele alla. Tundub, et  Hiiumaa mehed lõid nüüd suitsukilu lati nii kõrgele, et saarlased peavad selle ületamiseks ühe väga pika redeli ehitama!"

 

 “Võsavinkel” on Kanal 2 ekraanil reedeti kell 20.00.