Roald Johannson lendab tänases „Roaldi retked“ saates ühte Kanada suurimasse linna Montreali, kust leiab üles vägagi eriskummalise eestlanna - närviteaduste doktori, kes leiutab päeval uusi vähiravimeid, aga õhtuti saab tippteadlasest hoopis kirglik džässartist. Seejuures ei pelga doktor Mari Sild oma lugematutel autorikontserditel laulda kõigile suurlinna elanikele omaloodud laule puhtas eesti keeles. 

 

Roald Johannsoni globaalsete reportaažide „Roaldi retked“ tänase saate fookuses on ühe nutika eestlanna teekond läbi Heino Elleri muusikakooli ja klassikalise klaveri õpingute Tartus hoopis Kanadasse uute ravimite väljatöötamise peale.

 

Tartust pärit närviteadlane Mari Sild teab omast kogemusest, kuidas omavahel edukalt kombineerida tippteadust ja muusikat. Paralleelselt doktorikraadi tegemisega mainekas McGilli ülikoolis Montrealis esineb Mari sealsetes klubides ja kõrtsides puhtas eesti keeles. „Selline segane mu elu on, muusika ja teadus käsikäes.“

 

Saatejuht Roald Johannson pidi seda imet oma silmaga nägema ning sõitis laulvale neuroteadlasele Montreali külla. „Kui tippteadlasest saab muusik ning laboritest ja mikroskoopidest saavad hoopis säravad lavalauad, siis on see tohutu muutus, milletaolist minu silmad pole varem küll näinud,“ sõnas Johannson.

 

Aga just sellist mitmekihilist elu elab Kanada ühes suurimas linnas Montrealis Tartust pärit Mari Sild, kes on üheaegselt nii hinnatud närviteadlane kui ka särav džässiartist!

 

 

„Roaldi retked. Laulev neuroteadlane“ on Kanal 2-s täna kell 20:30.