Täna kell 22:00 on Kanal 2 saate „ESSE“ teemaks tühistamine ning tühistamiskultuur. Kas see on ebameeldiv ühiskonnast väljaviskamise süsteem või vajalik meede, et muuta maailma kiiremini eetilisemaks? Tühistamise teemal võtavad sõna kodanikuaktivist Zuzu Izmailova, noorpoliitik Karl Jaagup Vahtre, vandeadvokaat Diana Minumets ja kogenud poliitik Jaak Madison. Oma kogemust jagab kunagine tühistatu ehk Nõukogude Liidu ajal põlu alla pandud Heidy Tamme.

 

Arvo Pärt, Friedebert Tuglas, Neeme Järvi - need on vaid mõned Eesti kultuuritegelased, kes pandi ebasobiva meelsuse tõttu Nõukogude Liidus põlu alla. Demokraatlik riik ei pane kedagi põlu alla, aga selle ülesande on nüüd enda peale võtnud tavalised inimesed. Eesmärgiks on ebasobiva käitumisega mõjukalt isikult tema positsiooni võtmine ning jõuks on massiline sotsiaalmeedia kampaania. Sellist ühiskonnast välja heitmise viisi nimetatakse tühistamiseks.

Eestis on proovitud tühistada Alari Kivisaart rassistlike kommentaaride tõttu, Ülle Madiset pedofiili raamatuesitlusel käimise pärast, sporditreenereid alates Getuliost oma treenitavate seksuaalse väärkohtlemise eest jne. Päriselt tühistada pole aga seni veel kedagi õnnestunud. Kas aga peaks? Kas ühiskondlik kasu kaalub üles üksikisiku ohvriks toomise?

Noorpoliitik Karl Jaagup Vahtre toob välja juhtumite erinevad raskusastmed: “Kui sind süüdistatakse laste ahistamises, siis see on hoopis teine asi kui sind süüdistatakse näiteks rassistlik olemises.”

Tühistamine on vajalik meede ühiskonna eetilisemaks muutmisel, leiab Zuzu Izmailova: “Tavalistel inimestel, kes varem pole saanud oma arvamust välja öelda, nendel on see võimalus tekkinud. Inimesed, kes omavad avalikku positsiooni, peavad vastutama oma sõnade eest!”

Jaak Madison ei usu maailmavaate pärast ühiskonnast välja heitmisesse: “Sa ei saa inimest ära tühistada sellepärast, et tal on teistsugused vaated. Tõnis Mäge ei saa ära tühistada!” 

Vandeadvokaat Diana Minumets toob välja ühiskondliku hukkamõistu vajaduse mingites olukordades“Jah, õigust mõistab kohus, aga kuriteod aeguvad. Näiteks Getuliot ei saa enam Mia Belle Trisna juhtumis vastutusele võtta”.

Kunagine ülimenukas estraaditäht Heidy Tamme kutsub aga üles viima läbi tühistamist oma peas: “Mul on tihtipeale piinlik meie pärast, et me nätame välja oma kõige inetumat poolt. Kui mõte on ebameeldiv, siis ära räägi välja vaid tühista see”. 

 

„Esse“ on Kanal 2 eetris täna õhtul kell 22.00.