Teadlased on ühel nõul, et kliimakatastroof on käes. ESSE küsib, miks me midagi ei tee? ESSE saate tellimusel tegi uuringufirma Norstat küsitluse, millest selgub, et noored peavad kliima olukorda nii halvaks, et päästa pole enam võimalik. Vanemad inimesed arvavad, et teema on ülepaisutatud. 

Keskkonnaminister Tõnis Mölder ütleb ESSE saates, et: FFF (Fridays For Future) ehk igareedene kliimastreik on ehe näide sellest, et keskkonnateemad kõnetavad rohkem nooremaid inimesi kui vanemat elanikkonda. “See on ilmselgelt seotud sellega, et noored on keskkonnateadlikumad ja võimelised nendel teemadel adekvaatsemalt kõnelema". 

Suunamudija keskkonna teemadel Gethel Burlaka tõdeb, et inimesed käivad ikka veel silmaklappidega. "On tekkinud üksikuid inimesi, kes on eeskujuks, aga suurtööstused ei tule veel järgi". 

Saates saab sõna kliimastreikija Mari-Ly (13), kes selgitab oma mõtteid seoses keskkonnaga ja soovib, et ka tulevikupõlvkonnad saaksid näha loodust nii nagu näeme meie. 

Kliimamurelik Hanna-Liina Võsa rõõmustab, et kliimast on lõpuks hakatud rohkem rääkima. "Mina olen seda tundnud väga kaua, 20 aastat olen käinud selle kellukesega ringi. Minu jaoks see pandeemia on nii selge märk looduse poolt.“ Samas on lauljanna lootusrikas: "Eesti on haruldane riik minu jaoks, mis suudaks olla see lipulaev ja mõelda välja uusi innovatiivseid süsteeme, sealtkaudu ka paremaid, tasuvamaid töökohti".

Saates räägitakse ka kliimadepressioonist, mis oli üks põhjusi, et kliimaaktivist Anette Parksepp loobus kliimateemadel kirjutamisest. “Iga kord kui poliitik või ettevõtja ütleb, et ei me ei saa kliimakriisi vastu midagi teha, see on liiga kallis, siis nad nagu röövivad killukese minu tulevikust. Minu põlvkonna noored saavad aru, et see tulevik, mida on alati lubatud - kasvame suureks, leiame inspireeriva töö, loome pere, saame lapsed. Et seda tulevikku tegelikult ei pruugi mitte kunagi tulla”.

Ent kliimamuretsejad on Eestis siiski vaid vähemuses. Tõnis Mölder toob välja, et meil ei ole Eestis ühtegi rohepoliitilist jõudu, mis tuleks üle valimiskünnise. "See näitab, et meie ühiskond ei ole piisavalt küps nende teemadega tegelemiseks". 

 

„ESSE“ arutleb kliimakatastroofi teemadel Kanal 2s täna õhtul kell 20:00, kohe pärast „Reporterit“.

 

 

Norstat, september 2021, ESSE saatele:

54% vastanutest - keskkond sõltub üksikisiku valikutest (vene rahvusest rohkem)

29% vastanutest - üksikinimene ei saa keskkonna heaks palju ära teha, määravad on poliitilised otsused

10% vastanutest - keskkonnateema on ülepaisutatud (pigem vanemapoolsed eesti mehed) 

4% vastanutest - keskkonna olukord on katastroofiline, pole enam midagi päästa (noored)