Eesti filmi- ja teleauhindade galal parimaks intervjueerijaks valitud ajakirjanik Roald Johannson jätkab gaas põhjas kodumaise reportaažisarjaga “Roaldi retked Eestis”. Hooaja avasaade toob pealinna kaasmaalased, kes pole vabas Eestis Tallinna sattunud.

Oma lugematutel rännakutel mööda Eestimaad on Roald Johannson tihtilugu kuulnud legende meie kaasmaalastest, kes pole vabas Eestis mitte kunagi Tallinnas käinud. Saab see päriselt tõsi olla? Pärast pikka ja põhjalikku uurimustööd, olles otsinud nii maa alt kui maa pealt, leidis sihikindel saatejuht need eestlased lõpuks üles ning korraldab neile üllatusterohke kultuuripäeva pealinnas, esimest korda Eesti Vabariigi ajastul!

Võrumaa, Mõniste küla mees Toivo Kuslapuu oli ehitusmees, kes aitas 1979. ja 1980. aastal Moskva Olümpiamängude ajaks ehitada üles Tallinna lennujaama. „Me viisime ta muidugi oma kätetööd vaatama ja seal oli talle pisike vastuvõtt korraldatud. Toivo ei olnudki pärast seda aega (1980) kordagi pealinna sattunud. Lisaks käisime Toivoga Hipodroomil, Noblessneris, Riigikogu ees ja Tornimäe kõrghoonete rajoonis,“ vihjab saatejuht Roald Johannson.

„Roaldi retked Eestis“ hooaja avasaate teise peaosalise - Kabli küla proua Juuliga veetis Roald Tallinnas aega terve päeva. Külastati Kalaranna kallist elukvartalit, Meremuuseumi, Linnahalli, Raekoja platsi, Stenbocki maja ja peaminister Kaja Kallase vastuvõttu. 

Proua Juuli on vitaalne vanaproua, kes on orvuna üles kasvanud. Tema vanemad surid kui ta oli 10-kuune, seega jäi ta vanavanemate hooldada. „Ülimalt empaatilise ja heatahtliku inimesena on Juuli ka veel 91-aastasena vitaalne inimene, kes siiani oma peenramaa ja kartulipõllu eest hoolt kannab. Linnaareng on teda alati huvitanud,“ sõnas Roald.

Kumbki tegelastest, Toivo ja Juuli, ei olnud vabas Eestis mitte kunagi Tallinnas käinud.

Uuel sügishooajal uurib Roald Johannson värve kokku hoidmata Eesti elu põnevaid paiku ja inimesi. Näiteks ahhetab Roald moodsate mõisnike elu telgitagustes, hingab bensiiniauru Eesti kõige kõvemate romuralli naistega ja viskab leili vabariigi legendaarsemates avalikes saunades.

 

„Roaldi retked Eestis: Tagasi Tallinnas“ Kanal 2s täna kell 20:00, kohe pärast „Reporterit“.