Täna kell 20.00 stardib Kanal 2s saatejuht Roald Johannsoni uus kodumaine saatesari „Roaldi retked Eestis“ mis on jätk auhinnatud globaalsele reportaažide sarjale „Roaldi retked“. Saate iga episood on üles ehitatud geograafilisele kulgemisele ühest Eesti punktist teise ning nagu ka saate pealkiri tõdeb, on kõige suurem rõhk sõnal „retk”.

„„Roaldi retked Eestis“ on Eesti sisene dokumentaalsaadete sari ja erinevalt minu eelmistest saatesarjadest, on see üles ehitatud trajektoorile,“ kommenteerib saate autor Roald Johannson. „Saate struktuur ja vorm on üles ehitatud retkele punktist A punkti B, kuid selle sisu moodustavad ikkagi konkreetsele teekonnale jäävad inimesed ja nende põnevad lood,“ lisab Roald.

Nii näiteks kulgeb saatejuht Roald Johannson juba tänases avasaates mööda Eesti-Venemaa piiri ning kohtub tema teele jäävate inimestega alates Eesti idapoolsemast otsast, Narva Jõesuust, läbi Vasknarva kuni Parmu külani välja, jõudes Kagu-Eesti kõige kaugemasse punkti, Eesti-Venemaa-Läti kokkupuutekohani. Mis elu elavad inimesed Eesti - Vene piiri ääres? Kas ja kuidas mõjutab suure idanaabri kuklasse hingamine nende igapäevast elu? Kuidas edeneb mahuka idapiiri ehitus?

Ühes saates alustab aga Roald paadimatka mööda Eesti ühe pikima jõe Emajõe kallastel asuvaid saunu. Saatejuht aerutab mööda suviselt kaunist Emajõge ning külastab kõige ägedamaid Emajõe leiliruume näiteks Lammiku külas või Kavastu külas, Luunja vallas. Loomulikult visatakse leili ja mekitakse kohalikku koduõlut.

Veel kavatseb Roald ette võtta kurikuulsa Rail Baltica 211 kilomeetrise trassi Läti piiri äärest, Ikla külast, kuni Tallinnani välja. Eesmärk on üles otsida kõige põnevamad inimesed, kellelt riik on maa võõrandanud (vabatahtlikult või mitte) ning küsida neilt, kuidas suhtuvad nad uhiuude ja epohhi loovasse taristu-projekti. Kes on poolt ja kes on vastu?

Aga teemasid on ühest Eesti otsast teise. Kui ühes saates rändab Roald mööda Eesti pikimat matkarada (alates Perakülast, Võrumaalt kuni Aegviiduni välja) ja ööbib telgis, siis järgmises võtab ta ette maanteeäärsed legendaarsed söögikohad alates Narvast kuni Tallinnani välja.

Vaata intervjuud Roald Johannsoniga eilses otsesaates Õhtu!: https://www.elu24.ee/7062510/eestit-avastav-roald-johannson-venemaa-kusimus-arritab-idapiiril-erinevalt

Kuula intervjuusid Roald Johannsoniga Kuku raadios:

http://podcast.kuku.postimees.ee/podcast/intervjuu-roald-johannson-alustab-uus-saade-roaldi-retked-eestis-arataja/

ja MyHitsis:

http://podcast.myhits.postimees.ee/podcast/myhits-intervjuu-roaldi-retked-eestis/

Saatesarja esimene osa „Roaldi retked Eestis: Piiriäärne elu“ on Kanal 2s täna kell 20.00, kohe pärast „Reporterit“.