Esmaspäeval on “Kuuuurija” Setomaa vallas Võõpsu külas kajastamas keerulist olukorda, kuhu on sattunud sinna poolteist aastat tagasi kolinud noorpere. Lisaks tervisele ohtlikule joogi- ja tarbeveele häirivad väikeste lastega peret igapäevaselt ka kohalikud joodikud.


„Kuuuurija“ saatejuht Katrin Lustiga võttis ühendust perekond, kes kolis poolteist aastat tagasi Tartu linnast Võhandu jõe äärde pisikesse Võõpsu külla. Unistus väikelastega idüllilisest maaelust purunes aga Annelil ja Kallel (nimed muudetud) peagi ning maale kolinud noorpaar sai osaks takistustele, mida nad ei oleks osanud unes ka näha.


Anneli sõnul ei käi jutt lihtsalt nädalavahetuse napsitajatest, vaid olukord on hullemast hullem. Aga enne veel kui Anneli pere kohalike Võõpsu joodikutega kokku puutus, niitis neid jalust veelgi tõsisem mure – külas ei ole puhast vett. 


Juba ligi aasta aega on meedias räägitud sellest, kuidas Võõpsu aleviku inimesed on hädas reostunud kaevuveega. Esimesed, kes sel teemal avalikult kisa tegid, olidki Anneli ja Kalle, kes on tänaseks jõudnud selle teemaga ka kohtu ukse taha. “Oleme vee eest võidelnud üheksa kuud ja see on meile maksma läinud juba 8000 eurot.“ Anneli sõnul on tema abikaasal kõlbmatust veest diabeet tekkinud ja kohalikust vallast abi pole loota. „Kohalikud alkohoolikud häirivad meid isegi vähem, kui teadmine, et oleme abitud ja täiesti üksi oma muredega ,“ sõnab Anneli saates.


Lisaks stressi tekitavale vee probleemile, ei lase kohalikud joodikud väikelastega perel rahus elada. „Igal hommikul tõmbad ruloo aknalt eest ära ja vaatad – joodik roomab, urineerib, viskab suitsukonisid, kõnnib mööda minu aeda.“  Enne aia paigaldamist roomasid kohalikud joodikud pere sõnul neil lausa koduhoovis aknataga. „Sellist asja ei peaks keegi nägema, ei alaealine ega täisealine,“ lisab Anneli.


Anneli on enda sõnul selgitanud murettekitavat olukorda ka kohalikule Räpina vallale, aga saanud enda sõnul sealt verbaalselt vastu vahtimist. „Minu mehele ütles vallavanem, et siin Võõpsus elavad lollid ja väga madala haridustasemega inimesed, et neile ei olegi vaja igasuguseid asju.“



Millist lahendust pakub vald vee ja joodikute probleemile, selgub „Kuuuurijas“ esmaspäeval kell 20:30.