Kanal 2 uurivas telemagasinis “Täistund” räägib ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik täna lapsevanemate ja haridustöötajatega, kes on sattunud olukorda, kus eestikeelses koolis ja lasteaias on Eesti lapsed vähemuses ja vahetundides rõkkab vene keel.

 


Iga aastaga mõistavad üha rohkem siin elavad vene keelt kodukeelena rääkivad pered, et vene kool ei taga nende lastele edukat tulevikku. See on  kaasa toonud olukorra, kus eestikeelsetesse algkoolidesse tuleb üha rohkem lapsi, kes ei tunne isegi eesti tähestikku. Piirkonnakoolidel on kohustus lapsed vastu võtta ja koolides tuleb ette olukordi, kus õpetaja on sunnitud õpilasega suhtlema Google translate interneti rakenduse abil. Täistunniga rääkisid lapsevanemad ja haridustöötajad, kes on sattunud olukorda, kus eestikeelses koolis ja lasteaias on Eesti lapsed vähemuses ja vahetundides rõkkab vene keel.


Eestis on kavas astuda jõulisi samme venekeelse paralleelse haridussüsteemi lõpetamiseks, kuid see on tekitanud olukorra, kus paljudes piirkondades on eesti koolide algklassid täitunud lastega, kes ei räägi riigikeelt. “Üleminekuga on hästi. Kõikidel lastel Eestis on võrdsed võimalused,” sõnab Eesti 200 poliitik Kadri Tali. Kuid Triin Teramäe, liikumise “Eesti kool on eesti keele kodu” juht, ei jaga seda optimismi, väites, et eestikeelsele haridusele üleminek on muutunud “Eesti venestamise projektiks”.


Teramäe toob välja, et Ida-Virumaal ja isegi Tallinna piirkondades nagu Lasnamäe on eesti lastel keeruline leida võimalust õppida emakeeles. “Meie koolides ja lasteaedades on olukord, kus eesti lapsed peavad veetma aega venekeelses keskkonnas. See on lubamatu,” selgitas Teramäe.


Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme rõhutab, et kuigi on positiivne, et venelastele õpetatakse eesti keelt, ei tohi see toimuda Eesti laste arvelt. “Laps ei pea olema õpetaja teistele, see mõjutab tema enda keelelist ja kultuurilist arengut,” hoiatab Kuurme.


Lapsevanemate murest kõneleb ema, kes soovib jääda anonüümseks: “Meie lasteaias on 75% lapsi vene kodukeelega, hoolimata sellest, et see peaks olema eestikeelne rühm. See tekitab tõsiseid probleeme.”



Uurime mida tähendab Eesti laste jaoks üldisele eestikeelsele õppele üleminek ja kas neid ohustab nüüd omakorda venestamine saates “Täistund”, Kanal 2s täna kell 20:30.