Esmaspäeval jagab Kanal 2 saates “Kuuuurija” oma jahmatava loo elujõuline 86-aastane Maie, kelle soov oli müüa oma maja, et osta endale Tartu linna väiksem korter. Eaka naise unistust varjutasid tema lähedased, kes said pärast maja müüki raha enda kätte. Maie räägib saates, kuidas teda üritati isegi mürgitada, mille tagajärjel sattus ta hooldushaiglasse. Sealt otsustas ta aga põgeneda, et oma elu ja raha eest võidelda.


 

Nõukogude ajal tegutses Maie kolhoosi raamatupidajana ja vanaproua sõnul on ta peaaegu kogu oma elu elanud Võnnu lähedal Läänistes, kus tal oli mitu hektarit maad. Vananedes tundis naine, et tal pole enam jaksu oma maade ja majade eest hoolitseda ning otsustas sealse kodu maha müüa, et leida endale väike korter Tartu linnas. “Ma ei jõua seal niita muruniidukiga, mul on tohutu maa-ala – õu oli suur ja aiamaa,” räägib naine.

 

Ühel hetkel ilmus välja Maie surnud mehe vennapoeg Villu, kes olevat vanaprouale ise välja pakkunud, et ta võib olla maja müügiga abiks. Maiele see mõte väga meeldis, sest tema ei teadnud, kust võiks leida maakleri või kuidas müügiprotsess täpsemalt käib. Läänistes asuva maja müüs proua maha 68 000 euro eest möödunud aasta augustis. Notaris lepiti kokku, et kogu müügiga saadud summa läheb Villu kontole ja Maie oli sellega nõus, sest arvas, et Villu aitab teda hiljem ka korteri ostuga. Seda enam, et Maie sõnul oli Villu talle rääkinud, et tänapäeval tegutseb palju pettureid, kes on võimelised tema konto tühjaks tegema.

 

Pärast maja müüki ei olnud enam korteriost teemaks, vaid Villu kutsus Maie elama enda juurde Puurmani, kus lubas tal täiesti tasuta elada. “Läksin sinna, aga siis hakkas hargnema, milline inimene ta on,” ohkab naine. Maie räägib, et Villu pani ta elama pisikesse toanurka ja maja küttis mees korra päevas. “Süüa tegi hommikul tanguputru ja siis lõunaaeg nuudleid.” Maie räägib, et algul oli Villu temaga igati sõbralik, kuid olukord muutus, kui raha oli jõudnud mehe kontole.

 

Asjad läksid üha kummalisemaks ka Maie tervisega. Vanaproua ütleb, et ta on elus alati iseendaga hakkama saanud, ent Puurmani kolides hakkas tema keha tõrkuma. Ta ei suutnud enam ise kõndida ja vajas selleks raami. Ta hakkas alla laskma ning mingil hetkel viidi proua Põltsamaa hooldekodusse.

 

Saates Katrin Lustiga vesteldes näib naine vitaalne ja krapsakas, ta kõnnib teisele korrusele treppidest üles-alla, käib ise poes, koristab oma tuba, teeb toidu ja tema madrats on puhas. “Mee ja teega joodeti mul see mürk sisse,” kahtlustab naine. “Ainult magasin ja siis ta kutsus kiirabi välja,” räägib Maie. Vanaproua viidi Jõgeva haiglasse ja sealt edasi suunati ta Põltsamaa hooldushaiglasse, kus ebatavaline tervisekäitumine kadus kiiresti: “Esimesel ööl ma juba ei teinud seal mitte midagi alla, olin viis nädalat seal ära ja voodi oli jumala puhas.”

 

Maie otsustas hooldushaiglast lahkuda ja kutsus endale sinna järgi takso, mis viis naise tema enda soovil Tartu bussijaama juures asuvasse hotelli. Maie ütleb, et pangakaart oli tal taskus ja pensionist sai tasuda nii hotelli kui ka takso eest. Naine elas hotellis nädal aega ja hakkas seal agaralt endale üürikorterit otsima. Õnneks oli proual üles kirjutatud maakleri number, kes Läänistus tema maja müüs, ja seesama noormees aitas Maiel leida uue kodu.

 

Nüüd elabki 86-aastane Maie Tartu lähedal pisikeses üürikorteris ja oma majarahadest on ta ilma jäänud. Kuidas kommenteerib tekkinud segadust Maie kadunud abikaasa vennapoeg Villu ning millise lahenduse saab lugu tänu “Kuuuurijale” saatele, selgub juba esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2-s.